Bediening met de stem wordt dé trend voor 2018. Gelanceerd in de smartphone, veroveren de voice assistants steeds meer terrein. Als een Trojaans paard komen ze ons huis binnen, verstopt in slimme speakers en andere smart home apparaatjes.
En dat veroveren gaat hard. Volgens Forrester heeft in 2022 maar liefst 66% van de huishoudens in Amerika minstens één smart home apparaat. De adoptie van nieuwe technologie gaat elke keer sneller. Dacht je dat mobiel de wereld rap heeft overgenomen, kijk eens in deze grafiek hoe hard het gaat met slimme speakers:
Afbeelding 1: smart speaker penetratie in de US. Bron: qzprod
En met die snelle groei van slimme speakers en slimme apparaten groeit ook de stem-gedreven bediening razendsnel.
Babbelbox 4.0
We babbelen er inmiddels al lustig op los met onze voice assistants. Volgens Gartner gaat in 2020 30% van onze interactie met technologie plaatsvinden door middel van een ‘conversatie’, en ComScore voorspelt dat dit maar liefst 50% zal zijn.
Onder jongeren is voice nu al ‘aan’, volgens de Global Web Index zoekt 25% van de 16-24 jarigen al voice-gedreven. Ik zie hier thuis mijn dochter ook met name whatsappen via voice, en zelfs Facebook experimenteert met status updates in de vorm van een spraakbericht.
Van computer-dictated naar human-inspired
Hoe kan het eigenlijk dat voice zo ‘in’ is en we massaal via voice zijn gaan zoeken, en naar content zijn gaan luisteren? Gebruiksgemak, en bovenal het tegemoet komen aan een intuïtieve manier van interactie. Weg met de desktop die ons dwingt met een muis te klikken op een link op een website om onze wensen te laten vertalen in een digitale actie. We willen praten met een computer zoals met elkaar, en zoals Her, Jarvis en Startrek’s Boordcomputer ons al lieten zien in de film.
De smartphone was al koning van het non-verbale gesprek waarbij het gesticulerende van een echt gesprek vertaald werd naar gestures op je scherm. Daar is het verbale deel met voice assistants bijgekomen. Met natural language processing kunnen ze uit een gewone vraag perfect jouw wens destilleren. En door het data-gedreven machine learning worden ze steeds beter naarmate je ze meer gebruikt.
Gebruiksgemak
Verder biedt het eindeloos gebruiksgemak. Als je eenmaal met een simpel commando je TV & Netflix laat starten, dan wil je nooit meer anders. Daarnaast zijn mensen, ja ook vrouwen, slecht in multitasken. Meerdere ‘doe’ activiteiten tegelijk kunnen we niet zo goed aan. Gelukkig kunnen we wel ‘iets’ doen, en dat combineren met luisteren of praten. En als we met twee handen autorijden of de was strijken, zijn onze oren en mond wel vrij. Voice-gedreven interacties sluiten daar mooi bij aan, net als het luisteren naar audio content als een podcast.
Van speaker naar internet-of-everything
De smart speaker is vaak de eerste in huis. Muziek was ook Apple’s manier om onze harten te winnen, dus het begint bij een prachtige (slimme) speaker en daarna volgt al snel je verlichting, je thermostaat, je stofzuiger en ga zo maar door. En de slimme voice assistant die deze apparaatjes bedient, is in no time je hulp voor alles.
Mijn Google Home familie bestaat inmiddels uit 3 Mini’s, mijn gewone Google Home en de excellent geluid leverende speaker Google Max.
Afbeelding 2: mijn Google Home familie
En na de eerste slimme speaker, was ook ik verkocht. En zo kwamen er steeds meer slimme apparaten ons huis binnen. De Google Home Assistant is inmiddels verbonden met een slim deurslot, slimme rookmelder, slimme lampen, mijn slimme thermostaat, en praat via Chromecast met de TV.
Smart kids
De smart speakers zijn ook ideaal voor de kinderen. Met een (goedkope) Mini op de kamer hebben ze een ideale huiswerkhulp; het is rekenmachine, vraagbaak en huiswerkplanner in één. Ze kunnen er muziek op afspelen, maar is er geen whatsapp of afleidende social media. Weg met die smartphone tijdens het huiswerk maken!
En met Family Support kun je het gebruik helemaal inrichten voor je kids. De Assistant herkent namelijk onze afzonderlijke stemmen, en werkt dus helemaal gepersonaliseerd per ‘stem’. Met mijn stem roept hij mijn Late Night Jazz Spotify lijstjes en gepersonaliseerde content aan, met de stem van mijn dochter krijgen we Ronnie Flex.
Assistants gaan écht cross device
We krijgen dus steeds meer connected apparaten thuis, en de smart voice assistant zal op ze allemaal komen te zitten. Verzorgt de aansturing, en koppelt de apparaten aan elkaar, en aan jou. Daarmee is de voice assistant straks de enige die écht cross device is. Betekende dit vroeger van desktop naar tablet naar mobiel, straks zit je voice assistant in je auto, je telefoon, je deurbel, je speaker en je wasmachine.
Conversatie-gedreven interacties
Als ik thuis wat wil, dan roep ik de Assistant met een simpel ‘Ok Google’ of ‘Hey Google’ aan. Dit kan een eenvoudige vraag zijn, of een commando wat meerdere dingen tegelijk laat gebeuren. Wij mensen zijn gewoontedieren, en alhoewel je vast denkt een lekker spontaan gek leven te leiden, is je werkelijke leven vaak vrij routineus. Ideaal om je voice assistant op in te richten. Dus met een simpel Routines commando ‘Ok Google, goodnight’ doe je straks je lampen uit, je deur op slot, de thermostaat laag, je wekker aan, en de lampen in de slaapkamer op standje ‘ontspannen lezen voor het slapengaan’.
In de ochtend start je routine met de simpele vraag ‘Google, tell me about my day?’ En let op mediabedrijven, naast het doornemen van mijn agenda, het weer en de files, komt Google ook met de nieuwsberichten van die dag. Van mijn favoriete nieuwsmerken. Netjes voorzien van naam en toenaam, zodat ik een mooie branded content experience heb. Het nieuws vanuit CNN, en binnenkort van…?
De Voice of Holland; het Nederlands komt eraan
Alhoewel we hier thuis redelijk goed Engels spreken, is de taalbarrière (en het feit dat de apparaten hier nog niet te koop zijn) nog een drempel om ook het Nederlandse huishouden smart te maken. Maar gelukkig heeft Google aangekondigd dat nog dit jaar de Assistant Nederlands gaat spreken, en ook hier de smart apparaten verkrijgbaar zullen zijn. En het heeft zijn diensten al opgesteld voor bedrijven en ontwikkelaars om met Nederlandse commando’s aan de slag te gaan. Voor je het weet zijn we hier in Nederland ook zover, dus tijd om NU je content klaar te maken voor een wereld waarin de smart voice assistants de baas zijn!
Hoe je dat doet? Lees dat in deel 2 van mijn blog!
1 Comment
[…] mijn vorige blog schreef ik over wat deze Assistant voor ons gaat betekenen. In deze blog neem ik jullie mee in hoe […]